Vraag over één van deze merken?

Lattiz Cup-a-Soup Mars Chocomel Hot Vrumona
Auteur: Mariska van Geel   |   Datum: 17 juli 2023

Wat gaat er veranderen?

Per 1 januari 2024 komt er een verbod op eenmalige plastic bekers en maaltijdverpakkingen m.u.v. PET-flessen die hoogwaardig gerecycled kunnen worden. Met dit verbod mogen plastic bekers en dito verpakkingen niet meer aangeboden worden bij consumptie ter plaatse – ook niet tegen bijbetaling.

Zijn fullvending koffieautomaten geschikt voor herbruikbare bekers?

Ja. De Crane Cali en Crane Icon koffieautomaten die bij Jaski Automaten te koop zijn, zijn geschikt voor de uitgifte van herbruikbare automatenbekers (150cc / 180cc). De beker wordt door de gebruiker gekocht via de koffieautomaat met bekeruitgifte. Bij hergebruik is de koffie gratis of, indien van toepassing, tegen een gereduceerd tarief. Dit gaat eenvoudig door de herbruikbare beker op het plateau van de uitgifte te plaatsen. De koffieautomaat registreert dit en geeft geen nieuwe beker uit, alleen koffie.

Ik heb een tabletop koffieautomaat. Hoe voorkom ik dat mensen teveel bekers gebruiken?

De herbruikbare beker wordt door de gebruiker gekocht via de spiraalautomaat.
De koffieautomaat geeft de koffie op de gebruikelijke manier uit, gratis of tegen betaling.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de juiste beker?

Als je de beker via de koffieautomaat wilt uitgeven, dan moet hij geschikt zijn voor de automaat. Hij moet voorzien zijn van een goede rand en de strengen moeten niet te stevig in elkaar zitten. Daarnaast is het belangrijk de beker tussendoor goed te reinigen, zodat er geen smaak of geur blijft achterblijft.

Plastic bekers

Kunnen gebruikers elke dag gratis een nieuwe herbruikbare beker krijgen?

Dat kan ingesteld worden. Er zijn kaartlezers beschikbaar die bedrijfspassen – of tags accepteren. Het systeem is zo ingesteld dat iedereen recht heeft op een x aantal bekers per dag. Alle overige bekers moet je kopen. De volgende dag is/zijn de eerste beker(s) opnieuw gratis. Dit systeem is toe te passen op de fullvending koffieautomaten en de spiraalautomaten.

Hoe worden de bekers verzameld?

Er zijn speciale retourbakken verkrijgbaar. Gebruikers leveren de bekers hier vrijwillig in. Er worden momenteel ook innamemachines ontwikkeld, ook in combinatie met statiegeld flesjes en blikjes. Zodra hierover meer bekend is zullen wij dit ook communiceren.

Hoe worden de bekers schoongemaakt?

De herbruikbare bekers zijn vaatwasbestendig. Let op! De vaatwasser moet hiervoor wel geschikt zijn of geschikt voor gemaakt worden. Er zijn speciale rekken verkrijgbaar die voorkomen dat de lichte bekers ongecontroleerd door de machine vliegen. Om te voorkomen dat de bekers gaan stinken of aan elkaar plakken in de automaat is het belangrijk dat ze goed te drogen. Een andere optie is om de bekers te laten reinigen door speciale bedrijven.

Zijn er ook andere opties dan herbruikbare bekers?

Zeker. Je kunt ook gebruik maken van porseleinen kopjes. Het voordeel is dat de vaatwasser hier sowieso geschikt voor is. Het nadeel is dat porselein veel warmte opneemt, waardoor de drank sneller zijn warmte verliest. Daarnaast is porselein breekbaar en niet op elke werkplek toegestaan.

Komt er een einde aan het koffierondje?

Nee, hoor. De herbruikbare bekers worden voorzien van een 3-cijferig nummer of kunnen worden gemerkt d.m.v. een elastische band met een kleur en/of nummer. Zo weet je altijd van wie de beker is. Je kunt nog steeds gerust een kopje koffie halen voor jou en je collega’s.

Kan ik herbruikbare bekers bij Jaski bestellen?

Nee, Jaski Automaten levert geen herbruikbare bekers. Hiervoor kan je terecht bij jouw koffiedealer of groothandel.

Terug naar overzicht
Slepen